IELTS

TOEFLiBT vagy IELTS vizsga?
IELTS vagy TOEFLiBT vizsga? Melyiket válasszam?

Gyakran teszik fel nekünk a kérdést, miszerint melyik vizsgát válasszam, melyik a könnyebb, mit fogadnak el jobban satöbbi. Így most csokorba szedjük a hasonlóságokat és a lényeges különbségeket, hogy objektív információ birtokában segítsük a vizsgázni vágyókat. Döntenie azonban mindenkinek magának kell, nem szabad a meggyőzni vagy lebeszélni vágyó mendemondákra hallgatni.

Az IELTS-nek létezik academic és general változata is, továbbtanuláshoz, munkavállaláshoz és letelepedéshez használják. A célállomás határozza meg, hogy melyik változatot kéri, de ezen a linken is lehet tájékozódni:   https://www.ielts.org/about-the-test/who-accepts-ielts-scores. Az IELTS eddig csak papíralapon futott, de 2019. november 29.-én Budapesten is elérhető a számítógépes forma, ahol is az olvasás/hallgatás/írás számítógépen történik, a szóbeli külön, vizsgáztatóval. Egyelőre még a jelentkező dönti el, hogy a papíralapú vizsgaidőpontot választ, aminek az eredménye 13 nap alatt érkezik meg, vagy a számítógépes vizsgát, aminek a kijavítása 5-7 nap alatt születik meg, és sávos eredményt ad 0-9 pont között. A vizsga általában 2 nap alatt teljesíthető, a hallgatás/olvasás és írás rész egy napon, míg a szóbeli egy másik nap történik. A vizsga ára 62-65 000 Ft körül van 2019/2020-ban és az eredmény 2 évig érvényes. 

A TOEFL academic nyelvvizsga, amit elfogadnak továbbtanuláshoz, munkavállaláshoz, letelepedéshez.  Mindenhol elfogadják és a kiválasztott egyetem honlapján célszerű ellenőrizni, hogy mennyi pontot kérnek, de az ETS.org keresője is kiváló: http://www.toeflgoanywhere.org/search-who-accepts-toefl  és a

https://www.ets.org/toefl/ibt/about/who_accepts_scores/?WT.ac=toeflhome_whoacceptsscores_180910 A TOEFL teljes egészében számítógépen fut és egy nap alatt letehető a vizsga, ára $220 és az eredmény maximum 14 nap alatt elérhető, szintén 2 évig érvényes.  A TOEFLiBT nyelvvizsga 2019. augusztus 1.-től rövidebb lett, ez az olvasási/hallgatási/beszéd részt érinti, az írás nem rövidült.  Újítás a MyBest scores, ami innentől lehetővé teszi, hogy minden, (még az elmúlt 2 évben tett) TOEFL vizsga legjobban sikerült részét automatikusan kiválasztják és egybeteszik, így a legjobban sikerült részek ’csokrával’, magasabb összpontszámmal fog a jelentkező rendelkezni.

És most következzen egy kis részenkénti tartalmi összehasonlítás:

A vizsgák 4 készséget mérnek, olvasás, hallgatás, beszéd és írás, mindezt ’academic’ szinten.

IELTS READING

TOEFL READING

A 3 szövegre összesen 60 perc áll rendelkezésre, a szövegek lehetnek újságcikkek, tankönyv részletek, tudományos értekezések. A kérdések sok fajták, például a vizsgázónak kell beírni a helyes betűjelet, szót, vagy rövid választ, eldöntenie, hogy az állítás igaz, hamis vagy nincs megadva, párosítás, mondat kiegészítés, stb. összesen 40 kérdés.

3 vagy 4 szöveget kap a vizsgázó (short format/long format), az egyes szövegek után 10 kérdéssel (az eddigi 12-14 helyett). A rövid reading-re 54, a hosszúra 72 perc van. Multiple choice tesztben (feleletválasztós) kérdésekre kell ikszelni, például factual, negative factual, purpose, method, inference questions, etc. 

 

IELTS LISTENING

TOEFL LISTENING

Négy szöveghallgatás van, párbeszéd, rövid monológ, több szereplős párbeszéd és egyetemi előadás. Részenként 10, összesen 40 kérdés. Rövid válasz megadás, feleletválasztós kérdések, jegyzet vagy diagram kitöltése, összepárosítás, stb. 

 Az új vizsgán most a short format listening 4, a hosszú 7 hallgatás, ami 41 és 57 perc között már teljesítve is van. Párbeszédek és előadás részletek. Itt is feleletválasztós kérdések vannak, például main-topic, main prupose, factual, replay, ordering  questions etc.  

 

IELTS SPEAKING

TOEFL SPEAKING

A szóbeli vizsgáztatóval folyik, hagyományos módon. Ez a vizsgarész 3 részből áll és körülbelül 11-14 percig tart; 4-5perces interjú, 3-4 perces önálló témakifejtés írásos és szóbeli utasítás alapján, majd 4-5 perces elvontabb / akadémikusabb beszélgetés rövid felkészülési idő után. Általános témakörök és academic témák is előfordulnak. Van, aki jobban szereti, ha  tanár előtt vizsgázik, hiszen olyan, mint egy társalgás, csak itt a végén  pontoznak.  A szóbeli rész értékelését a vizsgát vezető tanár és a hangfelvételt meghallgató értékelő végzi.

Most már csak 4 szóbeli feladat van, így a vizsgarész is rövidült 20 percről 17 percre.

 1 independent és 3 integrated feladat van, utóbbiakban rövid olvasás és hallgatás vagy csak hallgatás után kell válaszolni a kérdésre. A tiszta beszédidő 3.45 perc, a többi olvasás/hallgatás és felkészülési idő. A vizsgázó mikrofonba beszél, ami furcsa lehet, de sokan jobban szeretik, mint a bizottság előtti szóbelit. Fontos tudni, hogy minden egyes feladat külön értékelőkhöz (2 értékelő) kerül.

 

IELTS WRITING

TOEFL WRITING

A papíralapú vizsgánál kézzel írják az esszéket, tehát ha valakinek a szépírás, vagy maga a kézzel írás kihívást jelent, nem árt azt gyakorolni, mert az olvashatatlan kézírás nem értékelhető.

(Véleményem szerint az olvasható írást leginkább töltőtollal lehet fejleszteni.)  Az academic IELTS 2 esszéje közül a rövidebb 20 perc/150 szavas elemző esszé, pl grafikon vagy folyamat/tendencia elemzése, a hosszabb esszé pedig egy megadott címre véleménykifejtés 40 perc/250 szóban.

A számítógépes résznél a feladatok ugyanazok, csak be kell gépelni az esszéket.

A TOEFL-nél a PC billentyűzetén kell beírni az esszéket, tehát aki gyorsan gépel ez előny, de a lassabban pötyögők gépírás készségét is könnyedén lehet fejleszteni, ami hosszútávon igen hasznos készség, pl. a typingspeedtest.com gyakorlóprogrammal.  Az első esszé ún. integrated, ahol rövid szöveg olvasása után hozzá kapcsolódó hallgatási rész jön, majd a szöveg újra megjelenik, és egy kérdés alapján objektívan össze kell foglalni a két forrást kb. 150-200 szóban. A második ún. independent esszé, amikor egy kérdést/állítást 300 szóban fejt ki a vizsgázó, saját véleményét fogalmazva meg, választékos nyelvhasználattal, figyelembe véve az ’academic’ esszé stílusát, a magas pontszám eléréséért.

Összesítve:

  1. Általában azt mondják, aki Amerikába megy, tegye le a TOEFL-t, aki Angliába, Ausztráliába, Új Zélandra az pedig az IELTS-et. Ezt nem kell ennyire földrajziasan venni, a legtöbb egyetem már mindkét vizsgát elfogadja, csak azt kell pontosan megnézni, hol milyen pontsávot/pontszámot kérnek.
  2. Meg kell fontolni, hogy kinek melyik kérdéstípusok mennek jobban. Az IELTS-nél a hallgatási és olvasási résznél sok olyan feladat van, ahol a vizsgázónak kell beírni a választ, míg a TOEFL-nél a feleletválasztós kérdéseknél a válaszlehetőségek adottak.
  3. A TOEFL academic szövegekkel/feladatokkal dolgozik, az IELTS-nél általános és academic szövegek is vannak.
  4. Aki jobban szeret vizsgáztatóval szóbelizni annak az IELTS az igazi, akinek könnyebb ha nincs face-to-face, annak a TOEFL az ideális megoldás.
  5. Az IELTS általában 2 külön napon tehető le, míg a TOEFL egy nap alatt.
  6. Az IELTS-nél újra kell vizsgázni, ha nem értük el a kívánt pontszámot, a TOEFL-nél szintén, de több vizsgából össze lehet szedni a legjobb részeredményeket. 

Meg tudom érteni, hogy a döntés nem mindig egyszerű.  Egy dolog biztos, mindkét nyelvvizsgának megvannak a trükkjei, a mikéntjei, hogy hogyan tudunk magas pontszámot elérni. Az Élő Nyelvek Szemináriuma díjmentes konzultációval segít a döntésben.  Iskolánk többszintes szintes, 2-4-6 hónapos felkészítő csomagot ajánl mind az IELTS és a TOEFLiBT vizsgához. Tanulóink próbavizsgákon tesztelhetik tudásukat. A következő szemeszter november 20.-tól indul fokozatosan.

Írta: Biró Alexandra

Élő Nyelvek Szemináriuma

 ————————————-

Felkészítő IELTS nyelvtanfolyamainkat kis létszámú csoportokba szervezzük, de lehetőség van arra is, hogy az érdeklődő magánórai képzést rendeljen meg a központunkban. Az IELTS tanfolyamok kezdésével kapcsolatban a www.elonyelvek.hu oldalon kap információt, írjon az info@elonyelvek.hu címre, vagy hívja a 317-9644-es számot.

IELTS vizsgát sok száz vizsgahelyen lehet tenni, több mint 135 országban a világon. A TOEFLiBT®-n kívül a másik legjobban ismert nyelvvizsga az IELTS, amelyik egyetemi felvételhez nyelvtudást igazoló bizonyítványt ad. Az IELTS olyan vizsga, olyan emberek számára, akik bizonyítani kívánják magas szintű tudásukat speciális célok eléréséhez.
Hasonló akadémikus jellegű nyelvvizsga, amelyet a világon az egyetemek elfogadnak a TOEFLiBT®. Kérjük, látogasson el a www.nyelvinfo.hu oldalara is.

Két típusa van az IELTS vizsgának:

Academic Module – azok számára, akik egyetemi felvételhez, diplomához igénylik az ielts nyelvvizsga eredményét.

General Training Module – azok számára, akik középiskolai vagy szakközépiskolai képzést kívánnak folytatni.

Az IELTS vizsgáról többet a www.ielts-ielts.hu oldalunkon olvashat.

 

Az IELTS vizsgát honosítani lehet a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központnál a következő szintekkel:
Alapfok: 4 – 4.5 – 5
Középfok: 5.5 – 6 – 6.5
Felsőfok: 7 – 9

 

Készítette Alpha Hosting Kft.

Mobilra optimalizálta - XLS.HU -