IELTS

IELTS vagy TOEFLiBT vizsga? Melyiket válasszam?

Gyakran teszik fel nekünk a kérdést, miszerint melyik vizsgát válasszam, melyik a könnyebb, mit fogadnak el jobban satöbbi. Így most csokorba szedjük a hasonlóságokat és a lényeges különbségeket, hogy objektív információ birtokában segítsük a vizsgázni vágyókat. Döntenie azonban mindenkinek magának kell, nem szabad a meggyőzni vagy lebeszélni vágyó mendemondákra hallgatni.

Az IELTS-nek létezik academic és general változata is, továbbtanuláshoz, munkavállaláshoz és letelepedéshez használják. A célállomás határozza meg, hogy melyik változatot kéri, de ezen a linken is lehet tájékozódni: www.ielts-ielts.hu. Az IELTS eddig csak papíralapon futott, de 2019. november 29.-én Budapesten is elérhető a számítógépes forma, ahol is az olvasás/hallgatás/írás számítógépen történik, a szóbeli külön, vizsgáztatóval. Egyelőre még a jelentkező dönti el, hogy a papíralapú vizsgaidőpontot választ, aminek az eredménye 13 nap alatt érkezik meg, vagy a számítógépes vizsgát, aminek a kijavítása 5-7 nap alatt születik meg, és sávos eredményt ad 0-9 pont között. A vizsga általában 2 nap alatt teljesíthető, a hallgatás/olvasás és írás rész egy napon, míg a szóbeli egy másik nap történik. A vizsga ára 62-65 000 Ft körül van 2019/2020-ban és az eredmény 2 évig érvényes.

A TOEFL academic nyelvvizsga, amit elfogadnak továbbtanuláshoz, munkavállaláshoz, letelepedéshez. Mindenhol elfogadják és a kiválasztott egyetem honlapján célszerű ellenőrizni, hogy mennyi pontot kérnek, de az ETS.org keresője is kiváló: http://www.toeflgoanywhere.org/search-who-accepts-toefl és a

https://www.ets.org/toefl/ibt/about/who_accepts_scores/?WT.ac=toeflhome_whoacceptsscores_180910 A TOEFL teljes egészében számítógépen fut és egy nap alatt letehető a vizsga, irányára $220 és az eredmény maximum 14 nap alatt elérhető, szintén 2 évig érvényes. A TOEFLiBT nyelvvizsga 2019. augusztus 1.-től rövidebb lett, ez az olvasási/hallgatási/beszéd részt érinti, az írás nem rövidült. Újítás a MyBest scores, ami innentől lehetővé teszi, hogy minden, (még az elmúlt 2 évben tett) TOEFL vizsga legjobban sikerült részét automatikusan kiválasztják és egybeteszik, így a legjobban sikerült részek ’csokrával’, magasabb összpontszámmal fog a jelentkező rendelkezni.

MÉG TÖBB INFO az IELTS vizsgáról. Érdemes a másik honlapunkra is ellátogatni: www.ielts-ielts.hu

És most következzen egy kis részenkénti tartalmi összehasonlítás:
A vizsgák 4 készséget mérnek, olvasás, hallgatás, beszéd és írás, mindezt ’academic’ szinten.

IELTS READING TOEFL READING
A 3 szövegre összesen 60 perc áll rendelkezésre, a szövegek lehetnek újságcikkek, tankönyv részletek, tudományos értekezések. A kérdések sok fajták, például a vizsgázónak kell beírni a helyes betűjelet, szót, vagy rövid választ, eldöntenie, hogy az állítás igaz, hamis vagy nincs megadva, párosítás, mondat kiegészítés, stb. összesen 40 kérdés. 3 vagy 4 szöveget kap a vizsgázó (short format/long format), az egyes szövegek után 10 kérdéssel (az eddigi 12-14 helyett). A rövid reading-re 54, a hosszúra 72 perc van. Multiple choice tesztben (feleletválasztós) kérdésekre kell ikszelni, például factual, negative factual, purpose, method, inference questions, etc.

 

IELTS LISTENING TOEFL LISTENING
Négy szöveghallgatás van, párbeszéd, rövid monológ, több szereplős párbeszéd és egyetemi előadás. Részenként 10, összesen 40 kérdés. Rövid válasz megadás, feleletválasztós kérdések, jegyzet vagy diagram kitöltése, összepárosítás, stb. Az új vizsgán most a short format listening 4, a hosszú 7 hallgatás, ami 41 és 57 perc között már teljesítve is van. Párbeszédek és előadás részletek. Itt is feleletválasztós kérdések vannak, például main-topic, main prupose, factual, replay, ordering questions etc.

 

IELTS SPEAKING TOEFL SPEAKING
A szóbeli vizsgáztatóval folyik, hagyományos módon. Ez a vizsgarész 3 részből áll és körülbelül 11-14 percig tart; 4-5perces interjú, 3-4 perces önálló témakifejtés írásos és szóbeli utasítás alapján, majd 4-5 perces elvontabb / akadémikusabb beszélgetés rövid felkészülési idő után. Általános témakörök és academic témák is előfordulnak. Van, aki jobban szereti, ha tanár előtt vizsgázik, hiszen olyan, mint egy társalgás, csak itt a végén pontoznak. A szóbeli rész értékelését a vizsgát vezető tanár és a hangfelvételt meghallgató értékelő végzi.

Most már csak 4 szóbeli feladat van, így a vizsgarész is rövidült 20 percről 17 percre.

1 independent és 3 integrated feladat van, utóbbiakban rövid olvasás és hallgatás vagy csak hallgatás után kell válaszolni a kérdésre. A tiszta beszédidő 3.45 perc, a többi olvasás/hallgatás és felkészülési idő. A vizsgázó mikrofonba beszél, ami furcsa lehet, de sokan jobban szeretik, mint a bizottság előtti szóbelit. Fontos tudni, hogy minden egyes feladat külön értékelőkhöz (2 értékelő) kerül.

 

IELTS WRITING TOEFL WRITING

A papíralapú vizsgánál kézzel írják az esszéket, tehát ha valakinek a szépírás, vagy maga a kézzel írás kihívást jelent, nem árt azt gyakorolni, mert az olvashatatlan kézírás nem értékelhető.

(Véleményem szerint az olvasható írást leginkább töltőtollal lehet fejleszteni.) Az academic IELTS 2 esszéje közül a rövidebb 20 perc/150 szavas elemző esszé, pl grafikon vagy folyamat/tendencia elemzése, a hosszabb esszé pedig egy megadott címre véleménykifejtés 40 perc/250 szóban.

A számítógépes résznél a feladatok ugyanazok, csak be kell gépelni az esszéket.

A TOEFL-nél a PC billentyűzetén kell beírni az esszéket, tehát aki gyorsan gépel ez előny, de a lassabban pötyögők gépírás készségét is könnyedén lehet fejleszteni, ami hosszútávon igen hasznos készség, pl. a typingspeedtest.com gyakorlóprogrammal. Az első esszé ún. integrated, ahol rövid szöveg olvasása után hozzá kapcsolódó hallgatási rész jön, majd a szöveg újra megjelenik, és egy kérdés alapján objektívan össze kell foglalni a két forrást kb. 150-200 szóban. A második ún. independent esszé, amikor egy kérdést/állítást 300 szóban fejt ki a vizsgázó, saját véleményét fogalmazva meg, választékos nyelvhasználattal, figyelembe véve az ’academic’ esszé stílusát, a magas pontszám eléréséért.

Nyelvtanulás 1949 óta = ÉLŐ NYELVEK SZEMINÁRIUMA. ITT TANULNI KELL!